Stol masaža in stres

Hiter življenski tempo pušča sledi

Ljudje dandanes živimo hitro in naporno življenje. Del tega je tudi stres, ki nujno vodi v občutke nemoči, anksioznosti in depresije. Skrb za dom in družino in vedno večje zahteve na delovnem mestu postavljajo pred nas vedno nove izzive in situacije, ki smo jim kos le, če smo zbrani in povsem zdravi.

Poleg tega veliko dela opravimo v nenaravni telesni drži, kar ima za posledico degenerativne spremembe kosti in mišic, ki vodijo do slabega počutja, kronične utrujenosti in bolezenskih stanj. Skrb za zdravje na delovnem mestu bi morala biti pomembna doktrina delodajalcev, sedeča akupresurna masaža pa je zelo primerna metoda za zmanjšanje stresa, odpravljanje situacijske anksioznosti in povečanje učinkovitosti dela.
 

Stol masaža (Chairmassage)

Stol masaža (Chairmassage) je tehnika, ki ima svojo osnovo v manipulativnih metodah vzhodnjaških zdravilnih terapij, še najbližje pa je spoju tehnik tui – na, reiki in klasične masaže.

Tui - na masaža je polek akupunkture in herbalne medicine pomembna komponenta tradicionalne kitajske medicine, katere glavna funkcija je zdravljenje bolezni, lahko pa jo uporabljamo tudi za relaksakcijo in prevencijo bolezni. Z masažnimi prijemi sproščamo kite in mišice, omogočamo neoviran pretok energije, izničimo učinke stresnih dejavnikov, izboljšamo pretok krvi, poleg tega pa omilimo krče, bolečine in adhezije. S tui – na masažo znatno vplivamo na vse organske sisteme, zlasti na kožo, vezivna tkiva, skeletni sistem in mišice.

Pri bolečinah in otrdelosti hrbta in vratu, ki so posledica nepravilne telesne drže, nesproščenosti in pomanjkanja telesne aktivnosti je zlasti pomemben učinek na mehkotkivno strukturo telesa, ki pod vplivom navedenih dejavnikov povzročajo kronične miofascialne bolečine, kot so težave s hrbtom, vnetje sklepov, artritis in splošna okorelost.

Tu je govora že o bolezenskih stanjih, pomemben vidik stol masaže pa je doživetje učinka sproščenosti, boljše prekrvitve in povečanje psihofizičnih in mentalnih možnosti. To pomeni, da bomo po tovrstni tehniki posegali iz preventivnih vzrokov, ko se bolezenska stanja še ne pojavljajo.

Pomembna komponta pri tej tehniki je zato klasična masaža mišic vratu, ramenskega obroča, vseh predelov hrbta, ledij in zgornjih okončin. Pozitiven učinek je posledica gnetenja in raztezanja mišic, s čimer normaliziramo mišični tonus. Sprostitev je zato najpomembnejši učinek stol masaže.

 

 

DREAM MASAŽE, Jasna Kočevar, masaže in refleksoterapija s.p., Turnerjeva ulica 17, 2000 Maribor