Domov > Klasična masaža > Zgodovina masaže

 

Zgodovina masaže

zgodovina masažeMasaža je stara toliko, kolikor je staro človeštvo

Kot obliko polaganja rok in nagonsko gladenje bolečih mest so jo verjetno uporabljala že primitivna ljudstva. Stari indijski, kitajski in egipčanski rokopisi omenjajo masažo kot obliko zdravljenja bolezni in način zdravljenja poškodb. Kot medicinska doktrina je najverjetneje nastala pred skoraj 5000 leti na Kitajskem, kot del tradicionalne kitajske medicine, cenjena in priljubljena pa je bila tudi v Indiji, kjer sodi v sistem ayurvedske medicine. Masažo in zdravilni dotik so poznali in izvajali tudi šamani primitivnih ljudstev na najbolj oddaljenih delih sveta.

 

Masaža je cenjena po celem svetu

Enaka izhodišča in pojavnost domala po vsem svetu kažejo na univerzalnost in prvinskost masaže kot komunikacijskega sredstva in metode zdravljenja. Kot oblika sprostitve in način za lajšane zdravstveni tegob je bila poznana in cenjena tudi v stari Grčiji in Rimu, saj so jo uporabljali pred športom in po njem, prav tako pa so je bili deležni gladiatorji pred igrami in po njih.

 

Od kod ime švedska masaža?

Srednji vek je na zahodu masaži, podobno kot mnogim drugim oblikam zdravljenja, zaprl vrata, ponovni razcvet pa je doživela v 19. stoletju. Od takrat ji zaradi zaslug, ki jih ima švedski prebuditelj Ling, imenujemo tudi švedska masaža. Ling je močno poudaril medicinsko razgibavanje, gimnastične gibe, pritiskanje, trenje, vibracijo, udarjanje in kroženje. Za razliko od zahodne civilizacije so masažo tradicionalne vzhodnjaške medicine uporabljale enako zavzeto skozi vsa zgodovinska obdobja, vse do današnjih dni.

 

 

DREAM MASAŽE, Jasna Kočevar, masaže in refleksoterapija s.p., Turnerjeva ulica 17, 2000 Maribor