Učinki masaže

Masaža ima sprostitveni in terapevtski učinek

Koristi predvsem mišičnemu sistemu, izboljšuje prekrvitev mišic in njihovo mobilnost. Preveč napete mišice se z učinkom masaže sprostijo, ohlapne mišice brez tonusa pa se napnejo. Bistveno za razumevanje učinkov masaže je razmerje med površino in notranjostjo telesa. Vzhodnjaške tehnike (tui – na, ayurvedska masaža) učinkujejo na telesne sisteme in notranje organe preko točk na energijskih kanalih ali meridianih, klasična metoda zahoda pa zaznava in uporablja refleksni učinek – spremembe v telesnih sistemih in organih, ki so posledica draženja zunanjih telesnih delov.

 

Tradicionalna  zdravilna terapija

Masaža ima kot zdravilna terapija dolgo tradicijo, saj jo mnoge kulture že tisočletja uporabljajo za zdravljenje in lajšanje številnih bolezni. Po dognanjih tradicionalne kitajske medicine, katere del je tudi tui – na masaža, ima masaža kot oblika terapije vpliv domala na vse organske sisteme na telesu. Še zlasti močan je ta vpliv na kožo, vezivna tkiva, mišični sistem, podkožno maščobno tkivo, živčni sistem, limfni sistem in prebavila. Izboljšuje in pospešuje regeneracijo tkiv, mehča otrdline in zlepljena tkiva, povečuje gibljivost sklepov, zvišuje prag bolečine in ima druge pomembne učinke.

 

Ugodni psihični učinki

Poleg fizičnih učinkov ima masaža številne blagodejne učinke na psiho človeka, saj zmanjšuje stres in izboljšuje duševno počutje, poleg tega pa ugodno deluje na čustveno stabilnost ljudi, ki trpijo za katero od blažjih oblik duševnih motenj.
 

 

 

DREAM MASAŽE, Jasna Kočevar, masaže in refleksoterapija s.p., Turnerjeva ulica 17, 2000 Maribor