Domov > Klasična masaža > Tehnike masaže

 

Tehnike masaže

Osnovne masažne tehnike

Osnovne masažne tehnike so sestavljene iz gibov rok oziroma delov rok. Pri masaži največkrat uporabljamo prste in dlani, poleg tega pa tudi podlaket in komolec. Osnovni prijemi klasične masaže so gladenje, gnetenje, pritiskanje in udarjanje, vse naštete tehnike pa izvajamo s prsti in dlanmi obeh rok.

Ritmično, tekoče gladenje je osnova masaže, s to tehniko pa se na površino kože nanaša tudi masažno olje. Pri gladenju uporabljamo dlani obeh rok in prste. Gladenje pospešuje krvni obtok, sprošča napete mišice in pomirja živce. Gnetenje je masažna tehnika, ki jo uporabljamo za obdelavo večjih mišičnih skupin. Gnetenje razteza in sprošča napete mišice, zboljšuje krvni obtok, pospešuje cirkulacijo krvi in izločanje odpadnih toksinov.

Pri pritiskanju popustijo napetosti v mišicah, zlasti ob hrbtenici in na ramenih, tehnika udarjanja pa je primerna za bolj mišičaste predele. Kratki, prožni udarci so zelo poživljajoči. Vse navedene tehnike je možno uporabljati za različne učinke, za dosego česar spreminjamo pritisk, hitrost in globino delovanja. Zahtevnejša tui – na masaža pa poleg naštetega uporablja še več različnih tehnik, ki so namenjeni akupresuri posameznih točk vzolž meridianov, od katerih so najznačilnejši masažni prijemi porivanje, držanje, drgnjenje, trenje, kroženje, ščipanje, potezanje, valjanje, udarjanje in vibriranje.

 

Zahtevnejši masažni prijemi

Poleg naštetih osnovnih prijemov lahko izkušen maser izvaja tudi zahtevnejše masažne prijeme: manipulacije hrbtenice, ramena, komolca, zapestja, kolka in skočnega sklepa. Izmed vseh naštetih tehnik so najpogostejše tehnike pahljačastega gladenja, krožnega gladenja, mačjega gladenja, gnetenja, statičnega pritiska, udarjanja in vibriranja. Gibi vedno potekajo v smeri srca. Večji pritisk zahteva področje hrbta, od vratu do križa in področje velikih mišičnih skupin na nogah, večjo senzibilnost pa masaža obraza, glave, dlani in stopal.
 

 

 

DREAM MASAŽE, Jasna Kočevar, masaže in refleksoterapija s.p., Turnerjeva ulica 17, 2000 Maribor