Domov > Metamorfna metoda > Kako pomembna so stopala?

 

Kako pomembna so stopala?

Kaj nam povedo naša stopala?

Naša stopala so podoba naše uravnoteženosti s samim seboj in s svetom. So naša povezava z zemljo, most med zemeljskimi, telesnimi in višjimi, kozmičnimi nivoji. Stopala simbolizirajo ozemljitev, točko, v kateri se višje razumevanje življenja spaja z realnostjo. So vezni člen, ki je v večini verstev mistificiran simbol poduhovljenosti, ponižnosti in nesebične požrtvovalnosti. Častiti stopala pomeni zavedati se identitete (enosti) z bogom, po tem, ko se osvobodimo vzorcev preteklosti.

Pri tej simboliki gre za utelešenje naše višje narave v materiji. Ko prvič stopimo na noge začne delovati polarnost neba in zemlje, ki ju v kitajski filozofiji simbolizirata energiji yin in yang. Na osnovi tega prvega spoznanja (spoznanje prvega koraka) se je nadalje razvila filozofija med seboj povezanih telesnih delov, ki delujejo kot mikrokozmos, pa so vendarle med seboj neločljivo povezani. Tradicionalna kitajska medicina se zato opira neposredno na človeka kot celoto, vsako bolezensko stanje pa je stanje celotnega človeka. Bolezen je posledica blokad v toku življenjske energije, chija.

 

Vsak del telesa leži na eni izmed energijskih poti

Vsak del telesa leži na eni izmed energijskih poti, imenovanih meridiani, na potek bolezni in ozdravitev pa je mogoče vplivati z delovanjem na točke vzdolž meridiana, s katerim je ta organ povezan. Po domnevi, da ima vsak organ na podplatih in dlaneh refleksne točke, ki so z organom v zvezi, je stopalo mogoče razdeliti na prsni del, ki predstavlja glavo, možgane, oči, nos in usta, na podplat, ki odraža notranje organe prsne in trebušne votline (srce, pljuča, jetra, ledvice, vranica, trebušna slinavka, želodec, tanko črevo, debelo črevo), peta pa medenično področje (reproduktivni organi). Podobno so porazdeljene tudi žleze z notranjim izločanjem, kosti, sklepi in mišice.

Hrbtenica se zrcali na robovih kosti na notranji strani obeh stopal, od prvega členka palca do petnice. Zgornja vogala nohta na palcu odražata epifizo ali češariko, spodnja pa hipofizo ali možganski privesek. Refleksno conska masaža kaže, da rezultatov ne dosegamo s poseganjem v živčni sistem ali obtočila, saj notranji organi niso neposredno telesno povezani s stopali. Vsaka celica znotraj kompleksnega spleta človeškega telesa je hologram, ki vsebuje zavest in vedenje vsake druge celice in s tem vedenje celotnega bitja.

 

Metamorfna metoda temelji na refleksni masaži stopal

Metamorfna metoda temelji na refleksni masaži stopal, vendar so snovalci metode v ospredje postavili refleksno območje hrbtenice. Palcu na nogi so prisodili očetovski princip, peti pa materinski princip. Na osnovi notranjega uvida so spoznali, da se med očetovskim principom na palcu in materinskim principom na peti zrcali časovni prikaz nosečnosti, ki jo prebijemo v materinem telesu.

Refleksne točke hrbtenice so nosilke določenega časovnega obdobja, saj je v hrbtenici zapisan vsak spomin na čas pred rojstvom. Pri tem velja poudariti, da ne gre za nekaj preteklega, temveč za bistveni del naše sedanjosti. Kadar terapevt obdeluje to območje, v resnici obdeluje zgradbo časa, v katerem so se utrdile naše kasnejše lastnosti.

Rezultati te terapije so lahko spremembe na telesnem, čustvenem in razumskem področju. Bistveno je namreč dejstvo, da prav nihanje v pretoku energije med razvojem v maternici oblikuje lastnosti, ki oblikujejo življenje po rojstvu. Ko terapevt sprosti časovno strukturo lahko življenjska sila spremeni pacientove lastnosti, z notranjo osvoboditvijo pa se sproži proces samoozdravitve.
  

 

 

DREAM MASAŽE, Jasna Kočevar, masaže in refleksoterapija s.p., Turnerjeva ulica 17, 2000 Maribor