Domov > Refleksoterapija > Razvoj refleksoterapije

 

Razvoj refleksoterapijeEna izmed najstarejših metod zdravljenja

Mnogo ljudi refleksologijo povezuje z okultnim znanjem, resnica pa je, da je refleksna masaža stopal in dlani ena izmed najstarejših metod zdravljenja. Razvoj refleksoterapije seže v čas nastanka najstarejših civilizacij, ki so iz kolektivno nezavednega v zavest posvečenih posameznikov prenesli znanje in instinkt prvinskega, z globoko vero v duhovni svet prežetega čuta po samoozdravitvi in zdravljenju.

Naši predniki niso imeli podrobnega znanja o anatomiji in fizioloških telesnih procesih. Zaradi nagona po lajšanju bolečin in s tenkočutnim opazovanjem pa so odkrivali učinkovite metode zdravljenja. Teorija o vzorednem razvoju starih civilizacij ob velikih rekah na različnih koncih sveta se izpričuje tudi pri zdravilskih metodah, saj so najstarejše znanosti o življenju istočasno nastajale kot zametek hotenja človeštva po ponovnem poenotenju telesa, duha in duše.
 

Spoznanje o neenotnosti človeka

Ravno spoznanje o neenotnosti človeka so posvečene mistike navdale z iskanji, ki so vodila do spoznavanja bistva človeka, narave in kozmosa. Del človeškega vsakdana so bile nesreče, stiske in bolezni, spoznanja o makro in mikrokozmosu pa so rezultirala znanja o življenjski energiji, prani ali chiju, kot enotni kozmični energiji, ki je nujno potrebna za obstoj in delovanje slehernega bitja. Prvotno znanje razsvetljenih modrecev se je iz Indije, zibelke najstarejše znanosti o življenju – joge, razširilo na Kitajsko, kjer je z razvojem kitajske filozofije in znanosti doživelo enega izmed vrhuncev v tradicionalni kitajski medicini. Ta celostna in do danes nepresežena zakladnica znanj je razvila teorijo o energijskih kanalih ali meridianih, po katerih se pretaka vitalna energija. Tradicionalna kitajska medicina uči, da je bolezen odsotnost zdravja, ki ga povzroči več vzrokov, med drugimi porušeno notranje ravnovesje z oviranim pretkom vitalne energije.

Refleksologija, kot jo poznamo danes se je razvila v začetku 20. stoletja, ko so njeni začetniki razvili sistem con, ki ustrezajo posameznim telesnim organom. Nova dognanja pa so zelo podobna tradicionalnim odkritjem, vse pa temeljijo na sistemu telesnih energij, pri kanaliziranju katerih je terapevt zgolj katalizator, saj so s prisotno življenjsko energijo telesu dane možnosti, da se samo pozdravi.
 

Deset glavnih kanalov oziroma meridianov

Refleksologi menijo, da obstaja deset glavnih kanalov oziroma meridianov, ki imajo svoj začetek v prstih na nogah, od koder vodijo po telesu navzgor, do prstov na rokah in do temena. Vsak kanal ima notranjo in površinsko vejo in je povezan z določeno cono telesa in z organi v tej coni.

Za refleksoterapevta sta zlasti pomembna dva glavna yin in yang meridiana in šest posebnih meridianov, ki so neposredno povezani z glavnimi organi. Z otipavanjem stopala lahko refleksoterapevti odkrijejo blokirane energijske kanale in z masažo ustrezne cone na stopalu ponovno vzpostavijo ravnotežje v toku energije. Na isti osnovi temelji tudi sistem zdravljenja z masažo akupresurnih točk, akupunktura, shiatsu, tui-na masaža in nekatere druge.

 

 

DREAM MASAŽE, Jasna Kočevar, masaže in refleksoterapija s.p., Turnerjeva ulica 17, 2000 Maribor