Domov > Metamorfna metoda > Potek metamorfne metode

 

Potek metamorfne metode

Metamorfno metodo izvajamo s posebno tehniko

Metamorfno metodo izvajamo s posebno tehniko, na stopalih, rokah in glavi. Terapevt se sprva seznani s stopalom in gležnjem prve in nato druge noge, vendar le v tolikšnem obsegu, da zadosti želji svojega razuma po vzpostavitvi nadzora nad bolezenskim stanjem pacienta. Nato začne obdelovati refleksne cone hrbtenice med palcem in peto, pri čemer uporablja blazinice svojih prstov.

Terapevt mora biti neobremenjen z diagnozo in s trenutnim stanjem pacienta, kar mu omogoča, da izključi zavest in intuitivno sledi premikom prstnih blazinic. Uporabljati je mogoče katerikoli prst in poljubno intenziteto, vse pa je potrebno izvajati brez namere, z intuicijo.

 

Metamorfna tehnika ni masaža

Metamorfna tehnika ni masaža, je svobodno, neprisiljeno in povsem naravno gibanje prstnih blazinic po refleksnih conah hrtenice. Tehniko izvajamo zlasti na refleksnih točkah epifize in hipofize (predel ob nohtu), nadaljujemo pa preko palčnega sklepa, po robu kostnega loka, do pete.

Obdelati je potrebno celotno prenatalno področje oziroma vse razvojne faze obdobja v maternici. Opisano pot je mogoče poljubno obdelovati, prav tako se je mogoče večkrat vrniti na isto refleksno točko. Podobno kot pri nogah poteka metamorfna tehnika tudi na rokah. Metamorfno tehnijo zaključimo na glavi, kjer se s prsti dotikamo refleksnih točk, ki ležijo na liniji, ki poteka od sredine temena do lobanjskega dna, nato pa ob roku lobanjskega dna levo in desno do ušes.

 

Tehniko pričnemo izvajati na desni strani

S tehniko je potrebno začeti na desni strani, ki odraža razmere, v katerih se pacient trenutno nahaja, s čimer osvobodimo življenjsko energijo, leva stran pa odseva speče potencialne vzorce, ki jih je potrebno s pomočjo sproščene energije šele razviti. Pri začetku lahko upoštevamo tudi pacientovo željo, pomembno pa je, da sta obdelani obe roki in še zlasti nogi.

Za odrasle osebe je primerno, da metodo izvajamo po enkrat na teden, ker je potreben za asimilacijo in integracijo sprememb razumski napor, ki omogoča novo orientacijo. V času hudih preizkušenj in kriznih obdobij, pa tudi daljših odobjih fizične in psihične neaktivnosti pa je mogoče metodo izvajati večkrat na teden oziroma podaljšati čas izvedbe.

Otroci so notranje precej bolj fleksibilni, zato so zanje primerne pogostejše terapije. Posebno osredotočenost je pri terapiji potrebno posvetiti coni spočetja, ki predstavlja točko stvarjenja (zunanja stran prvega členka palca, sredina glave), v katerem se zapišejo vzorci, nastali zunaj časa, prostora in materije, ki se kasneje izražajo kot človekove potencialne lastnosti. 
 

 

 

DREAM MASAŽE, Jasna Kočevar, masaže in refleksoterapija s.p., Turnerjeva ulica 17, 2000 Maribor