Domov > Refleksoterapija > Refleksna masaža stopal

 

Refleksna masaža stopal

Metoda refleksne masaže stopal

Metoda refleksne masaže temelji na vzpostavitvi ravnovesja telesnih sistemov in organov. Tradicionalna kitajska medicina izhaja iz bipolarnosti življenjske energije (yin in yang), ki sta med seboj povsem enakovredni entiteti in tvorita uravnoteženo in harmonično celoto. Kitajci so svet definirali kot sistem medsebojno delujoče celote petih elementov.

 

Osnova teorije petih elementov

Osnova teorije petih elementov je zamisel, po kateri pri motnji delovanja enega izmed elementov pride do porušenja chija v telesu, duhu in duši. V kitajskem tradicionalnem zdravilstvu velja, da je vsako čustvo povezano z določenim organom in lahko vpliva na njegovo delovanje in na delovanje meridiana povezanega z organom. Pljuča so kot glavni organ povezana s stranskim organom, debelim črevesom, z elementom kovino in z žalostjo kot negativnim čustvom. Po enakem principu so lednice povezane s sečnim mehurjem, z elementom vodo in strahom, jetra z žolčnim mehurjem, lesom in jezo, srce s tankim črevesom, ognjem in krutostjo, vranica pa z želodcem in trebušno slinavko, zemljo in skrbjo.

 

Sistem tridelnega grelca

Tradicionalna kitajska medicina pozna tudi sistem tridelnega grelca, ki označuje tri energijska območja telesa, ki zajemajo glavne telesne sisteme. Tridelni grelec je v tradicionalni kitajski medicini pomemben nesnoven organ za regulacijo temperature v telesu. Potrebno je poudariti, da pri petih elementih ne gre za materialni pomen, temveč za esencialni smisel abstraktnosti.

 

Stres in refleksoterapija

Stres je odločilni dejavnik, ki vpliva na zdravje človeka, saj vključuje številna neprijetna občutja, ki segajo od plahosti, anksioznosti in tesnobe do depresije in napadov groze. Čustva, ki se pri tem porajajo odločilno vplivajo na delovanje glavnih organov, preko meridianskih povezav pa tudi na sorodni meridian stranskega organa. Obolenje pljuč je tako neposredno povezano z žalostjo in depresijo, preko zunanje in notranje veje meridiana pa tudi z debelim črevesom (stranski organ), želodcem in ledvicami.

Žalost in depresija kot posledica stresa lahko zato povzroči energijsko blokado pljučnega meridiana, ki se lahko odrazi kot obolenje pljuč, debelega črevesa, želodca in ledvic. Podobno lahko strah vpliva na ledvice in ledvični meridian, ki je povezan s sečnim mehurjem in ima neposredno povezavo s srcem, pljuči in jetri. Rezultat strahu so lahko bolezenski znaki, kot so naglo srčno utripanje ali močenje postelje pri otrocih. Te bolezenske znake moramo zdraviti z delovanjem na ledvični meridian in ne z zdravili za srce ali mehur. Podobno lahko prijetna čustva ugodno vplivajo na telesne organe in izboljšajo počutje in zdravje.
 

Masaža stopal kot oblika energijskega čiščenja

Refleksoterapija je učinkovita kot oblika energijskega čiščenja, saj vzpostavlja čustveno ravnovesje, prav tako čisti in razstruplja telo in izboljšuje prekrvitev organov. Refleksna masaža krepi spanec, je preventivna metoda za vzdrževanje zdravja, izboljša koncentracijo in mentalne funkcije, stabilizira čustveno ravnovesje, stimulira ustvarjalnost in v celoti izboljšuje kvaliteto življenja.

Refleksna masaža stopal je priporočljiva kot preventivna metoda za vzdrževanje zdravja in dobrega počutja, terapevtsko pa je primerna metoda kot prva pomoč (astma in alergije, kolcanje, slabost), pri manjših poškodbah in šoku, za lajšanje bolečin (akutne in kronične bolečine, migrena, bolečine v mišicah, zobobol, vnetje sklepov in revmatizem), pri splošnih težavah (prebavne težave, težave s kožo, izčrpanost, nespečnost, kašelj, prehlad, močenje postelje pri otrocih, za pomiritev naglega srčnega utripa, za krepitev srca), težave srednjih let in starostnikov, pri psihičnih težavah (pomanjkanje energije, depresija, stres in tesnoba), pri ženskih in moških težavah (bolečine v prsih, predmenstrualni sindrom, boleče menstruacije, plodnost in libido, nosečnost, porod, menopavza, težave s prostato, težave s potenco). Refleksoterapija lajša bolezenske znake kronične utrujenosti, možganske kapi, multiple skleroze in celo nekaterih oblik raka.
 

 

 

DREAM MASAŽE, Jasna Kočevar, masaže in refleksoterapija s.p., Turnerjeva ulica 17, 2000 Maribor