Domov > Refleksoterapija > Čakre in refleksoterapija

 

Čakre in refleksoterapija

Učinek refleksoterapije na energijske centre - čakre

Pomemen vidik refleksoterapije je učinek na energijske centre v človekovem telesu – čakre. Čakre so energijski centri, ki telesu pomagajo pri povezovanju z univerzalno kozmično energijo. Obstaja sedem glavnih čaker, ki so vezane na vertikalno os človeškega telesa - sušumno.

Vsaka od sedmih čaker je na telesu tam, kjer so glavni živčni pleteži in napaja organe fizičnega telesa z energijo. Stanje čaker določa naše psihično stanje in stanje našega duha, od njihovega delovanja pa so odvisna tudi čustva in volja. Vse čakre so povezane z žlezami z notranjim izločanjem in imajo svojo barvo.

Poznamo:
1. korensko (nadledvične žleze, rubinasto rdeča),
2. spolno ali sakralno (spolne žleze, oranžna),
3. solarno (trebušna slinavka, rumena),
4. srčno (priželc, zelena),
5. grleno (ščitnica in obščitnica, svetlo modra),
6. tretje oko (hipofiza, indigo modra) in
7. kronska ali temenska (epifiza, vijoličasta, bela).

čakreRazen prve in sedme čakre imajo preostale po dva vrtinca, na sprednji in zadnji strani telesa, ki učinkujeta na čustva (prednji del) in voljo (zadnji del). Prav tako imajo vse čakre razen tretjega očesa svoj antipod, svoj drugi pol, ki omogoča uravnoteženost delovanja. Sedmi čakri je antipod prva, peti čakri je antipod druga, četrti čakri pa je polarna tretja čakra. Funkcija čaker je, da organizirano povezujejo fizični aspekt človeka z eteričnim (subtilnim) telesom, ki je nekakšna zaščitna ovojnica fizičnega telesa. Korenska, spolna in solarna čakra predstavljajo aspekt fizičnega, srčna, grlena in čakra tretjega očesa aspekt duhovnega, kronska čakra pa združuje najvišji aspekt duhovnosti in najvišji princip človeka, s prebuditvijo notranje sile človeka, speče duhovne energije - kundalini.
 

Pri zdravem človeku so čakre delujoče, odprte

Delujoče čakre omogočajo presnovo velike količine energije iz univerzalnega energijskega polja. Bolezen v telesu povzroča blokiran pretok energije. Refleksoterapija omogoča, da z masažo con na podplatih ali dlaneh, ki ustrezajo glavnim čakram, le te odpremo. Pri tem uporabljamo metodo vizualizacje barv, metodo dobre namere in metodo pospeševanja (zaviranja) vrtenja. Z masažo con, ki ustrezajo glavnim čakram le te vzpodbudimo k pravilnemu delovanju, s čimer odpravimo blokado pretoka energije in popravimo porušeno energijsko ravnotežje. Na ta način neposredno učinkujemo tudi na telesne organe, ki jih čakre oskrbujejo in na druge aspekte človeka (čustva, volja).
 

Kdaj refleksoterapije ne smemo uporabljati?

So bolezni in stanja, za katere tehnika refleksoterapije ni primerna. Mednje sodijo rak dojk in limfni rak, zgodnja nosečnost, nalezljive bolezni, vročinska stanja, odprte poškodbe, vnetja, otekline, krčne žile, zlomi, srčne bolezni, psihične bolezni, epilepsija, gangrena, tromboza. Refleksoterapevt prav tako ne sme izvajati terapije, če sam ni umirjen in povsem zdrav.
 

 

 

DREAM MASAŽE, Jasna Kočevar, masaže in refleksoterapija s.p., Turnerjeva ulica 17, 2000 Maribor