Domov > Klasična masaža > Aktivna meditacija

Aktivna meditacija

Aktivna meditacijaMasaža kot najbolj prvinski način sporazumevanja

Masaža je dotik in govorica, pravzaprav najbolj prvinski način sporazumevanja. Ljudje so uporabljali dotik še preden se je razvilo govorno sporočanje. Dotik pomeni nekaj naravnega, brez česar postanemo depresivni in razdražljivi. Daje nam občutek ljubezni, topline in varnosti, zato potreba po njem nikakor ne zamre s prehodom v dobo odraslosti.

Navkljub koristim, ki jih prinaša, pa je dotikanje med bežnimi znanci ali tujci še vedno nezaželeno, v nekaterih družbah pa tabuizirano in strogo sankcionirano. Strokovna masaža, ki ima svoj izvor v tradicionalnih manualnih sprostitvenih in medicinskih metodah, pa tovrstne tabuje odpravlja, saj predstavlja idealen način za nevsiljiv stik, ki ima za pacienta številne koristne učinke.
 

Masaža in blagodejni vplivi na zdravje

Masaža učinkovito vpliva na zdravje človeka – masiranca. Izboljšuje krvni obtok, stimulira prebavo in vzpodbuja delovanje limfnega sistema. Ugodno vpliva tudi na psihično stanje človeka, saj sprošča, odpravlja stres in zmanjšuje tesnobo. Prav tako je dokazano brez stranskih učinkov, seveda, če jo opravlja izkušen in dobro poučen maser.
 

Masaža kot aktivna oblika meditacije

Kot pri mnogih drugih poklicih, je kvalitetno opravljeno delo tudi pri masaži odvisno od strokovnosti in izkušenj maserja. Poleg znanja mora biti maser povsem predan svojemu opravilu in notranje miren, zato nakateri masažo primerjajo z aktivno obliko meditacije.

 

DREAM MASAŽE, Jasna Kočevar, masaže in refleksoterapija s.p., Turnerjeva ulica 17, 2000 Maribor